نسیم قصه ها

نسیم قصه‌ها

قصه شب برای کودکان؛ قصه‌های شبانه چه تاثیری بر جسم و روان کودک می‌گذارد؟

قصه‌های شب برای کودکان

شنیدن قصه‌های جذاب علاوه‌بر این‌که کودک‌تان را به کتاب و دنیای قصه‌ها علاقه‌مند می‌کند، قوه تخیل او را نیز به کار می‌اندازد؛ خصوصاً اگر پیش از خواب این قصه‌ها را بشنوند. شنیدن قصه‌های شبانه‌ی جالب و سرگرم‌کننده، چه از زبان والدین و چه در قالب قصه‌های صوتی، لحظات شیرینی را برای کودک رقم می‌زند و باعث آرامش ذهنی، دور شدن از اضطراب و در نتیجه، خوابی آرام و دلپذیر می‌شود. اگر دوست دارید درباره‌ی فواید قصه‌ی شب برای کودکان بیشتر بدانید و با خصوصیات داستان‌های شبانه مناسب بچه‌ها و دیگر مسائل مربوط به این موضوع آشنا شوید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

قصه‌های شبانه؛ دروازه‌ی ورود به دنیای خلاقیت 

وقتی کودک‌تان داستانی را می‌شنود، در ذهن او مسیرهایی برای ورود به یک دنیای خیال‌انگیز ساخته شده، سوالاتی در ذهن او پدید می‌آید و فکرش به کار میفتد. کودک کنجکاو می‌شود و معمولا سعی می‌کند ادامه‌ی داستان را حدس بزند و شخصیت‌ها را در ذهنش تصویرسازی کند؛ همه این‌ها یعنی یک فعالیت ذهنی عمیق، که نتیجه‌اش خلاق شدن کودک شماست. پس اهمیت قصه شب برای کودکان را دست‌کم نگیرید. 

برای مطالعه‌ی بیشتر درباره‌ی رابطه‌ی قصه‌ها با خلاقیت کودکان می‌توانید مقاله‌ی «قصه‌گویی راهبردی بی‌نظیر برای پرورش تخیل کودکان» را مطالعه کنید.

قصه شب برای کودکان؛ راهی به سوی صمیمیت

امروزه با توجه به مشکلات شهرنشینی، بالا بودن هزینه‌ها و مشاغل تمام‌وقت والدین، متاسفانه در طول روز زمان کافی برای وقت گذراندن با کودکان به سختی پیدا می‌شود. این‌جاست که اهمیت قصه شب برای کودکان پررنگ‌تر می‌شود. وقتی که شب‌ها کنار کودک‌تان دراز می‌کشید، او را در آغوش می‌گیرید و برایش با داستان‌هایی جذاب، دنیایی شگفت‌انگیز و متفاوت می‌سازید، کودک متوجه اهمیتی که برای او قائل هستید خواهد شد و احساس امنیت، صمیمیت و مورد توجه بودن خواهد کرد. 

قصه‌گویی برای شناخت علاقه‌مندی کودک

اگر برنامه‌ریزی کنید و هر شب را به یک سبک متفاوت از قصه شب برای کودکان اختصاص دهید، به‌مرور متوجه می‌شوید که فرزندتان به کدام نوع از داستان‌ها علاقه بیشتری نشان می‌دهد؛ از شنیدن داستان‌های ماجراجویانه سر ذوق می‌آید، با ترانه‌های کودکانه بیشتر همراه می‌شود، یا داستان‌های طنز او را به وجد می‌آورد. این امر مهم به شما کمک می‌کند که علاقه‌مندی‌های کودک خود را بهتر بشناسید و با روحیات او بیشتر آشنا شوید. 

قصه شب برای کودکان؛ تقویت مهارت کلامی

کودکان زیر سه سال که هنوز به‌طور کامل صحبت کردن را شروع نکرده‌اند، با گوش دادن به داستان‌های کودکانه، به‌مرور با نحوه‌ی صحیح جمله‌بندی و ادای کلمات از طریق شنیدن آشنا می‌شوند و چه بسا زودتر از سایر کودکان، به صورت طبیعی و درست، صحبت کردن را شروع کنند. البته این مورد به شرط داشتن یک برنامه منظم شبانه برای قصه‌گویی و قصه‌ شنیدن است.

بایدها و نبایدها در قصه کودک

قصه کودکان معمولاً در دل خود حاوی پیامی اخلاقی و نکته‌ای آموزشی است؛ بنابراین با خواندن قصه‌های شبانه، به‌طور غیر‌مستقیم کودک‌تان را با بایدها و نبایدها آشنا می‌کنید و قوانین مهم و اصولی را به او آموزش می‌دهید. پیشنهاد می‌کنیم آخر هر قصه، دقایقی را به صحبت کردن درمورد داستان و شخصیت‌ها اختصاص دهید؛ بی‌آنکه هیچ اشاره‌ای به پیام داستان داشته باشید؛ البته اگر فرزندتان به خواب نرفته باشد.

قصه‌های مهارت حل مسئله‌ نسیم قصه‌ها، علاوه بر تقویت تفکر نقادانه و مهارت حل مسئله،  فرصت گفتگو را به‌خوبی برای والدین و کودکان فراهم می‌سازد. 

قصه‌های شبانه برای آشنایی کودکان با اخلاقیات

بچه‌ها معمولاً با شخصیت‌های قصه‌ هم‌ذات‌پنداری می‌کنند و گاهی در ذهن‌شان نقش قهرمان داستان را بازی می‌کنند؛ پس وقتی کودک عزیزتان قصه‌ای را می‌شنود که قهرمانش شخصیتی مهربان و بخشنده دارد، این ویژگی‌های مثبت در ذهن کودک برجسته می‌شود؛ بنابراین از این جهت می‌توان گفت قصه شب برای کودکان تاثیری شگفت‌انگیز بر شناخت‌شان از اخلاقیات مثبت و ارزشمند دارد. 

قصه کودک برای دانستن 

با خواندن قصه های شبانه به‌خصوص نوع سنتی آن، مانند افسانه‌های کهن ایرانی، یک تیر و دو نشان می‌زنید؛ هم فرزند خردسال‌تان را سرگرم می‌کنید و هم او را به طور غیرمستقیم با جشن‌ها، مراسم‌، آداب‌ورسوم، دین و سایر مباحث ارزشمند دیگر آشنا می‌کنید. 

خصوصیات قصه مناسب برای کودکان

از آن‌جایی که قصه های شبانه به‌طور مستقیم روی کیفیت خواب کودک و روحیه او اثر دارد، با سایر قصه‌ها متفاوت است. این داستان‌ها ماجراهایی شاد و روحیه‌بخش با پایانی آموزنده دارند. خواندن داستان‌های ترسناک و یا ناراحت‌کننده برای کودکان پیش از خواب، به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود؛ زیرا باعث بی‌قراری آن‌ها می‌شود و حتی ممکن است آنان را بترساند و باعث شود خواب‌های بدی ببینند. حتما حواس‌تان باشد که چه محتوایی را برای به خواب بردن کودک‌تان انتخاب می‌کنید. 

چگونه قصه های شبانه را برای فرزندمان بخوانیم؟

پیش‌تر گفتیم که کودکان خود را جای قهرمان داستان می‌گذارند و با او هم‌ذات‌پنداری می‌کنند، شخصیت‌های داستان و کلیت ماجرا را در ذهن خود مجسم می‌کنند و انگار که داستان را در ذهن‌شان تماشا می‌کنند؛ بنابراین بهتر است هنگام خواندن قصه شب برای کودکان، برای هر شخصیت داستان، لحن و تن صدای خود را تغییر دهید تا فرزندتان بین شخصیت‌ها تفاوت قائل شود و بهتر بتواند داستان را در ذهن خود بازسازی کند. این کار باعث می‌شود کودک از داستان لذت بیشتری ببرد و از طرفی تاثیر داستان را نیز بیشتر می‌کند.

بنابر آن‌چه گفتم مراقب باشید؛ شما برای یک کودک قصه می‌گویید. وارد دنیای او شوید و لحنی خشک و صدایی خسته و بی‌حوصله نداشته باشید تا فرزندتان را بهتر با خود همراه کنید. اگر بتوانید او را با شخصیت‌ها در طول ماجرا بخندانید که عالی می‌شود.

نکته آخر در این مورد این است که سعی کنید داستان را به صورت خطی و یک‌نواخت روایت نکنید؛ طوری قصه را شرح دهید که برای کودک‌تان سوال پیش بیاید و برای رسیدن به جواب، داستان را با دقت دنبال کند. 

اگر قصه‌گویی با این روش برای شما دشوار است، می‌توانید قصه‌های صوتی نسیم قصه‌ها را برای فرزندان دلبندتان پخش کنید و به‌صورت خانوادگی از قصه‌ها لذت ببرید. 

سخن پایانی درباره قصه شب برای کودکان

در این مقاله به تاثیر قصه شب برای کودکان و سایر موارد مربوط به آن پرداختیم و امیدواریم برای‌تان مفید بوده باشد. قصه های شبانه راهی برای ایجاد صمیمیت بیشتر با کودک، تقویت قوه تخیل و هم‌چنین مهارت کلامی اوست و با دور کردن تنش‌ها و ناآرامی‌های ذهنی‌اش، باعث تجربه خوابی شیرین و باکیفیت در فرزندتان می‌شود.

شما معمولا شب‌ها خودتان برای کودک دلبندتان قصه می‌گویید یا برایش قصه‌ی صوتی پخش می‌کنید؟ کودک شما چه نوع داستان‌هایی را بیشتر دوست دارد؟ تجربه‌های خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید. 

 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: نسیم قصه‌ها

 

منابع:

 

منبع1

منبع2

منبع3

منبع4

منبع5

منبع6

منبع7

منبع8

منبع9

منبع10

 

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط